Ejercicio en el desarrollo de linfedema Barcelona

Exercici físic fisioteràpia per el Linfedema

Un estudi realitzat per Baylor Scott & White McClinton Cancer Center a EUA es va dissenyar per determinar si l’exercici augmenta el limfedema en dones diagnosticades amb càncer de mama que tenien dissecció de ganglis axil·lars i / o sentinella. Un fisioterapeuta va avaluar a 20 pacients, i va determinar els nivells de condició física i va dissenyar programes d’exercicis que van començar amb 20 minuts d’activitat aeròbica, augmentant a 40 minuts. L’entrenament bàsic i l’entrenament de resistència es va realitzar amb pesos de 0.5, 1 o 2.5 quilos que van incrementar progressivament durant l’estudi de 6 setmanes.

Els investigadors van utilitzar mesures circumferencials, de pes, de força d’agafada i bioimpedància per avaluar els efectes de l’exercici en els braços afectats de limfedema dels pacients. Els resultats de l’estudi van indicar que l’exercici físic no va induir ni augmentar el limfedema dels pacients en cap dels casos. Per contra l’exercici va tenir el benefici d’augmentar el nivell d’energia i la qualitat de vida.

 

Els professionals de Limfoclinic recomanen la realització controlada i moderada d’exercici físic, millorant fins i tot el limfedema amb les mesures de contenció adequades per a cada activitat. Igualment aconsellen consultar amb un fisioterapeuta especialitzat en patologies limfàtiques amb l’objectiu de valorar la condició física i l’estat de la patologia de manera individualitzada.