Alimentació per al Linfedema
El limfedema és una afecció del sistema limfàtic, les persones que pateixen aquesta malaltia troben, en moltes ocasions, manca d’informació sobre determinats temes que afecten el seu limfedema, com pot ser l’exercici físic o l’alimentació.
En aquest article volem, des de Limfoclinic, oferir alguns consells molt bàsics, però de vegades oblidats, referents a l’alimentació de persones amb limfedema:
QUÈ LI PASSA AL NOSTRE LIMFEDEMA AMB LES PROTEÏNES?
Erròniament s’ha considerat que com el limfedema és un edema ric en proteïnes, s´havien d’eliminar les proteïnes de la nostra dieta per a la seva millora. Res més lluny de la realitat, s’han de limitar les proteïnes d’origen animal i incrementar les d’origen vegetal i les que s’obtenen amb la barreja d’aliments (per exemple: arròs amb llegums, és un aliment que ofereix una proteïna molt beneficiosa d’origen vegetal).
A més és recomanable la ingesta d’aliments rics en sofre perquè milloren el col·lagen (millora la funció dels ganglis) i silici (ajuda a evitar la formació de fibrosi en l’edema limfàtic).
EVITA AL MÀXIM ELS ALIMENTS PROCESSATS
Molts aliments que consumim de manera habitual contenen greixos, sucres i químics que l’organisme li costa processar. Aquests aliments sí que s’han d’eliminar totalment en la mesura del possible.
LA GRAN ENEMIGA: LA SAL
Per tots és sabut, que la sal reté líquids en l’organisme, per tant, qualsevol persona amb limfedema ha de portar una dieta baixa en sodi, podent-la substituir per llimona, vinagre, espècies, bitxo per proporcionar saludablement més sabor als aliments.
Igual que és important no incorporar sal als àpats, hem d’estar molt pendents de la composició de molts aliments que consumim de manera habitual que contenen un alt grau de sal, com molts formatges i menjars elaborats.
BEURE AIGUA
La persona amb limfedema ha de beure aigua igual que qualsevol altra persona, ni més ni menys. No limitar el consum ni excedir-se en el mateix. Els 2 litres d’aigua diaris és el recomanable (cal beure’ls de manera progressiva durant el dia).
Pel que fa a les aigües minerals ens hem de fixar bé en el percentatge de sodi que aporten i triar les baixes en sodi.
ÉS MÉS SALUDABLE CUINAR ELS ALIMENTS QUE MENJAR ENVASAT
Per la vida que tots portem és difícil, en moltes ocasions, ficar-nos a la cuina a preparar el menjar, però hem de treure temps i fer-ho, així evitarem els perjudicials aliments processats.
Tria verdures i fruites de temporada, programa els àpats de la setmana, intentant que sigui el més saludable possible, sense sucres, ni greixos perjudicials.
Canvia els hàbits, la forma d’alimentar-te i notaràs una gran millora, no només en el teu limfedema, sinó que tindràs més energia i vitalitat.
MILLOR ALIMENTS FRESCOS I NATURALS COM:
Hem de tenir en compte que la major part de la ingesta de sodi de la nostra alimentació no prové de la sal de taula, sinó dels aliments processats. Per aquest motiu, és preferible consumir aliments naturals, com són les fruites, les verdures, els llegums, les carns i els peixos frescos, així com és important llegir les etiquetes dels aliments comercials i seleccionar aquells amb menor contingut sòdic.
- Lactics: la llet, els iogurts, els formatges blancs i els formatges sense sal (preferentment desnatats) poden consumirse sense inconvenients. No obstant això, es restringirà el consum de formatges curats i semicurats, ja que el seu contingut de sodi és molt alt. Si els lactis no senten bé, es poden substituir per llets vegetals (ametlles, arròs i soja).
- Carns: es permeten totes les carns magres i fresques (vedella, porc, pollastre, gall dindi i conill). S’evitaran les conserves, els fumats, els embotits, la xarcuteria, els patés, la sobrassada i les salsitxes, ja que contenen elevades quantitats de sal i de conservants.
- Peixos: s’inclouran tots els peixos, tant frescos com congelats, excepte aquells que es presenten en conserva, fumats i salats.
- Fruites i verdures: totes estan permeses, ja que són aliments molt pobres en sodi. Només es limitaran les verdures enllaunades pel seu contingut de conservants rics en sodi (per poder consumir-s’ha d’extreure tot el líquid de l’envasament i rentar les verdures amb abundant aigua). També són riques en sodi les olives i els fruits secs salats, per tant també s´haurà de moderar el seu consum.
- Cereals: s’aconsella restringir el consum de farines refinades, pans, galetes i aperitius amb sal, i / o canviar les seves variants sense sal i per farines integrals.
- Begudes: algunes aigües minerals tenen un contingut molt alt en sodi. Per tant, hem de verificar l’etiqueta per seleccionar aquelles marques que continguin menys de 50 mg / litre.
- Aliments preparats i industrials: s’evitaran les salses comercials (mostassa, ketchup, salsa de soja, salsa rosa, maionesa, etcètera), brous concentrats, aliments precuinats i menjars ràpids preparats.
- Altres: en la indústria alimentària es solen utilitzar additius o potenciadors del sabor rics en sodi, com el glutamat monosòdic, benzoat sòdic, propionat de sodi, citrat de sodi, etcètera. També s’ha de prestar atenció a alguns medicaments, antiàcids i productes amb bicarbonat de sodi.
MÈTODES DE COCCIÓ
És preferible utilitzar el vapor o la papillota, ja que els aliments es couen en el seu propi suc i conserven tot el seu sabor. També són adequats els mètodes de cocció seca, com el forn o la planxa (realcen el gust), així com els guisats i els estofats. Per contra, en el bullit, les substàncies aromàtiques es dilueixen en l’aigua de cocció, de manera que es perd tot el seu sabor.
PRODUCTES ECOLÒGICS/BIOLÒGICS
Els productes orgànics en general són excel·lents per eliminar toxines, ja que no contenen cap element químic ni artificial. A més, aporten enzims, vitamines i proteïnes que el teu organisme necessita per deixar de banda la fatiga o el restrenyiment.