El lipedema és una malaltia crònica progressiva que es caracteritza per una acumulació excessiva de greix de predomini en membres inferiors. Aquesta malaltia, poc coneguda actualment, afecta majoritàriament a les dones i es creu que està lligada a canvis hormonals com la pubertat, l’embaràs, o la menopausa i també a factors genètics hereditaris.
La predisposició del greix es pot donar en malucs, cuixes, genolls i turmells, quedant els peus intactes; en casos més avançats, pot aparèixer també en els braços.
Els símptomes que poden aparèixer són dolor, sensibilitat a la palpació, picor, pesadesa i tendència a la aparició d’hematomes sense causa aparent degut a la fragilitat capil·lar. En fases més avançades pot arribar a perjudicar el sistema limfàtic per compressió, desenvolupant-se un lipolinfedema (en aquest cas, els peus es veurien també afectats).
Per tant, la desproporció que es produeix entre la part superior del cos amb la inferior, pot generar en la pacient problemes psicològics, a més de la frustració i desesperació que comporta el que ni les dietes ni l’exercici físic facin que disminueixi el greix.
Els tractaments conservadors com el drenatge limfàtic convencional, les mitges de compressió, l’exercici físic o la pressoteràpia tenen un efecte sobre el dolor, la pesadesa i poden arribar a frenar la progressió de la malaltia, però en cap cas aconseguiran que desaparegui el teixit gras , només es notarà la reducció de l’edema en els casos en què el lipedema estigui associat a una insuficiència limfàtica i / o venosa.
Per ara, l’únic tractament que garanteix la desaparició de les cèl·lules greixoses malaltes és el tractament quirúrgic de liposucció (tècnica WAL). En aquest cas, el fisioterapeuta especialitzat té un paper molt important en la recuperació post-quirúrgica, i per tant, haurà d’estar informat pel cirurgià del nombre d’intervencions que es va a realitzar la pacient, quina zona tractarà primer i si hi ha alguna cosa a destacar en el pre o post operatori.
La funció doncs del fisioterapeuta ha d’estar enfocada a disminuir l’edema, el dolor, augmentar el balanç articular de les articulacions implicades, que moltes vegades queda restringit, disminuir l’aparició de fibrosi i accelerar el procés de cicatrització global, i això ho s´aconsegueix amb el mètode Godoy & Godoy.
A més, el fisioterapeuta ha de fer èmfasi en la necessitat de portar una sèrie de mesures higienico-dietètiques juntament amb la realització d’exercici físic moderat de baix impacte (natació, marxa nòrdica, ioga / pilates, caminar cada dia …).